Microkredieten

epa00840031 Bangladeshi Professor Muhammad Yunus (L) accompanied by his wife Afrozi wave to the people gathered at the central Shaheed minar, in Dhaka, Bangladesh, on Saturday 14 October 2006. Yunus and the Grameen Bank, of which he is founder and Manager, was awarded the Peace Nobel 2006, as announced by the Peace Nobel Committee in Oslo, Noruega, Friday 13 October 2006. Yunus founded the Grameen Bank, known as the 'Bank of the Poor', in the 70s and in 2006 the financial institution can boast 6.5 million clients, of which 96 percent are women.  EPA/ABIR ABDULLAH RE TRANSMISSION ADDING INFORMATION SURINAME - Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders bezoekt woensdag een markoesa aanplant in de buurt van Moengo tijdens zijn werkbezoek aan Suriname. Dit is een van de projecten die met hulp van Stichting STEPS zijn opgezet. De stichting verstrekt microkredieten aan kleine ondernemers met sociaal onderpand. In de periode van 2002 - 2008 hebben 78 personen een krediet ontvangen tot een totaal bedrag van 50.000 Euro. De minister bezoekt in oost Suriname projecten die uit de verdragsmiddelen zijn gefinancierd. ANP PHOTO EDWARD TROON

Microkredieten, kleine leningen aan mensen die niet aan geld geraken via traditionele banken, waren jaren een zaak voor ontwikkelingslanden zoals Bangladesh. Daarvoor kreeg Muhammed Yunus, als oprichter van Grameen Bank en pionier in microkredieten, zelfs de Nobelprijs voor de Vrede. Ook in Nederland en België zijn microkredieten aan een opmars bezig omdat vooral starters moeite hebben een lening af te sluiten bij de commerciële banken.

Commerciële banken willen meestal geen leningen verschaffen aan de armen. Ten onrechte gaan ze ervan uit dat arme mensen slechte terugbetalers zijn die bovendien geen onderpand kunnen voorleggen. De armen zijn in de ogen van de commerciële banken dus geen rendabele klanten. De term microkrediet wordt tegenwoordig steeds meer vervangen door de term microfinanciering, omdat deze een bredere betekenis heeft en duidelijker verwijst naar de verscheidenheid van diensten voor mensen met een laag inkomen. De eerste instelling voor microfinanciering begon in Bangladesh in 1976. Yunus startte toen de Grameen Bank, omdat hij vond dat ook arme mensen kredietwaardig kunnen zijn. Een aflossingspercentage van 98 procent(aanmerkelijk hoger dan bij leningen voor commerciële banken)lijkt hem gelijk te geven.

Dossier:

Microkredieten

Laatste wijziging: 12 oktober 2012
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers