Michael Jackson (1958-2009)

BAARN - De Nederlandse kranten pakken vrijdag uit met het nieuws over het overlijden van popster Michael Jackson. Jackson is donderdag om 14.26 uur plaatselijke tijd overleden. Hij is 50 jaar oud geworden. ANP RICK NEDERSTIGT epa01816262 US artist Andy Warhol's painting of late US singer Michael Jackson is exhibited at East London's O2 Arena, Britian, 05 August 2009. Painted in 1984, it is shown to the public for only three days at the place of Michael Jackson's last major public appearance, the O2 Arena, before it returns to New York to be auctioned off with bids starting at ,000.  EPA/DANIEL DEME

Michael Jackson overleed op 25 juni 2009 aan een hartstilstand veroorzaakt door een overdosis propofol. Zijn arts Conrad Murray is veroordeeld voor doodslag. Volgens de jury heeft Murray de fatale dosis toegediend.

Michael Jackson laat drie kinderen achter: Michael Joseph Jackson jr. (ook Prince genoemd) is 15, Paris-Michael Katherine Jackson 14 en de Prince Michael Jackson II (Blanket) is 10 jaar. Na zijn baanbrekende muziek en videoclips in de jaren tachtig kwam Michael Jackson vaker in de publiciteit met privézaken dan met zijn werk. De popgeschiedenis heeft veel beroemdheden voortgebracht, maar behalve Elvis Presley en The Beatles is er geen artiest zo belangrijk geweest als Michael Jackson. Niet alleen verkocht hij de afgelopen veertig jaar buitensporig veel platen (meer dan 750 miljoen), hij leverde ook een onmogelijk te overschatten bijdrage aan de ontwikkeling van de popmuziek in de jaren tachtig. Zelfs na zijn dood brengt Michael Jackson nog veel op. De verkoop van een groot deel van zijn eigendommen bracht meer dan 200 miljoen dollar op. Ook betaalde Sony de erfgenamen van Jackson 250 miljoen dollar voor de rechten van zijn liedjes. Ze zullen nog een aantal cd's met bewerkt en nieuw materiaal uitgeven. Het is de grootste platendeal ooit. Het eerste project wordt in november 2010 verwacht. Toch is de grote schuldenlast van Michael Jackson hiermee wellicht nog niet opgelost.

Dossier:

Michael Jackson (1958-2009)

Laatste wijziging: 7 september 2012
Dossier Thema: Muziek