Menselijk lichaam

44543433 - medically accurate illustration of the thorax anatomy Het doordringen in de huid van een eerste, tweede en derdegraads brandwond.

Het menselijk lichaam is een heel ingenieus 'bouwwerk' met een zelfherstellend vermogen dat bestaat uit diverse stelsels:

Het hart- en bloedvatenstelsel dat zorgt dat het bloed door het lichaam wordt rondgepompt, zodat alle weefsels en organen van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien en afvalstoffen worden afgevoerd.

Het spierstelsel geeft het lichaam vorm, beschermt, beweegt en zet kracht.

Het hormoonstelsel wordt gevormd door klieren en organen, die zorgen voor voortplanting, groei en ontwikkeling.

Het spijsverteringsstelsel (slokdarm, maag,lever, dunne darm, dikke darm) is de weg van mond tot anus waar het voedsel wordt verteerd.

Het huidstelsel dat bestaat uit huid, haar en nagels.

Het zenuwstelsel dat gevormd wordt door de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen.

Het immuunsysteem dat vecht tegen bacteriën en virussen zodat je niet ziek wordt.

Dan zijn er nog de urinewegen; de nieren filteren het bloed, en zorgen dat we genoeg vocht in ons lichaam hebben. Teveel vocht verlaat het lichaam via de blaas en de plasbuis.

Het ademhalingsstelsel dat bestaat uit de neus, keel, het strottenhoofd de luchtpijp en de longen. De ademhaling zorgt dat je lichaam zuurstof opneemt en koolstofdioxide afgeeft.

Het skelet bevat 206 botten, kraakbeen en stevige gewrichtsbanden waardoor het lichaam wordt beschermd en we rechtop kunnen lopen.

Het lichaam is continue bezig om 'foutjes' te herstellen, als we bijvoorbeeld een wondje hebben of verkouden zijn begint het hard te werken zodat we weer gezond zijn. Soms kunnen we het niet zelf en hebben we hulp nodig van medicijnen of alternatieve geneeswijzen. 

Dossier:

Menselijk lichaam

Laatste wijziging: 27 november 2019
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid