Mei 1968

Protest bij het 'Lieverdje'. De provo's hielden regelmatig happenings rond het beeld van het Amsterdamse Lieverdje op het Spui. Dit protest richtte zich tegen het politie-optreden op 19 maart 1966 nadat bij de opening van een fototentoonstelling rellen waren uitgebroken. De fototentoonstelling ging juist over het politieoptreden van 10 maart (huwelijk prinses Beatrix)./Provo's, Happening rond 'Lievertje'20.03.1966 De rode vlag is weer vervangen door de Franse driekleur op de Sorbonne.  De politie heeft, nu de studenten zijn verdreven, een ijzeren ring rond het beroemde universiteitsgebouw gelegd.  De rust lijkt weergekeerd.

Het begon 40 jaar geleden als een reeks studentenstakingen aan universiteiten en middelbare scholen in Parijs. Toen de Franse regering probeerde de rellen met geweld neer te slaan volgden stakingen van studenten en arbeiders.

Zij wilden de "gevestigde orde" omverwerpen. De beweging sloeg over naar de rest van de westerse wereld. De uitwerking van die periode is tot op heden voelbaar, onder meer door veranderingen in de aard van het gezin, een devaluatie van het huwelijk, en nieuwe nadruk op de kwaliteit van relaties (en op seks); grootscheepse toetreding van vrouwen tot de arbeidsmarkt; een lager geboortecijfer en de intrede van het zgn troetelkind; de noodzaak om een levensstijl te kiezen in plaats van te erven; de aftakeling van het respect en van het vanzelfsprekende gezag van mensen of instellingen.Veel deelnemers waren aanhangers van linkse bewegingen, communisme en anarchisme. Een kleine minderheid was extreem-rechts, de overgrote meerderheid extreem-links.(bron: Wikipedia)

Dossier:

Mei 1968

Laatste wijziging: 12 oktober 2012
Dossier Thema: Geschiedenis

Gerelateerde dossiers