Mali

epa00999035 This image, made available 3rd May 2007, shows Dogon men performing a mask dance ceremony in the village of Begnimato sculpted into the escarpment of the Falaise de Bandiagara, Mali 30 April 2007. Masks are very important in Dogon culture playing a significant role in their various ceremonies passing on traditions of religion or honouring ancestors, rain welcoming festivals, funerals, honouring special guests and even protection against vengeance from killed animals. The Dogon people of Mali are one of Africa's oldest and most complex tribes with their traditions and customs well preserved and practiced today as they were thousands of years ago. Mali, twice the size of France, is one of the world's poorest countries.  EPA/NIC BOTHMA epa00999019 This image, made available 3rd May 2007, shows Dogon women walking between Baobab trees in the village of Kanikomole on the plains below Falaise de Bandiagara, Mali 29 April 2007. The Dogon people strip the bark of the Baobab tree on its lower trunk to make rope, clothing and fabric for various uses. The Dogon people of Mali are one of Africa's oldest and most complex tribes with their traditions and customs well preserved and practiced today as they were thousands of years ago. Mali, twice the size of France, is one of the world's poorest countries.  EPA/NIC BOTHMA

Begin april 2012 kwamen Toearegrebellen in Noord-Mali in opstand. Een jaar later besliste de VN Veiligheidsraad om een troepenmacht van 12.600 blauwhelmen te sturen om de situatie te stabiliseren. Ook Nederland gaat meehelpen.

Mali ligt in West-Afrika en grenst in het noorden aan Algerije, in het westen aan Niger, in het zuiden aan Burkina Faso, Ivoorkust en Guinee en in het oosten aan Senegal en Mauritanië. Het Malinese landschap is erg divers. Het noorden wordt gedomineerd door de Sahara en is vrijwel onbewoond. Hier wonen alleen nomadische volken, zoals de Toeareg. Het zuiden is een savannegebied, waar de Nigerrivier stroomt. Het midden van Mali is een overgangszone tussen woestijn en savanne, de Sahel. De Sahel wordt bedreigd door verdroging en verwoestijning.

Het totale inwonersaantal bedraagt ongeveer 14,5 miljoen. 90% van de Malinezen is moslim, 9% hangt traditionele godsdiensten aan en 1% het christendom. Het land wordt bewoond door verschillende bevolkingsgroepen. De belangrijkste zijn: de Bambara en de Peul (de twee grootste bevolkingsgroepen), de Toeareg (een nomadisch Berbervolk) en de Bozo en de Dogon (de oudste bevolkingsgroepen).

Mali behoort tot de 25 armste landen ter wereld. Gemiddeld heeft een Malinees een inkomen van 690 dollar per jaar.

Opstanden Toeareg

Na de onafhankelijk van Frankrijk in 1960 kende Mali een dictatoriaal bewind. In 1990 kwamen de Toeareg in het noorden in opstand. Ze eisten een onafhankelijke staat. Door deze opstanden in het noorden, slaagden tegenstanders van de dictatuur in het zuiden erin om in 1991 een staatsgreep te plegen. Een jaar later kwam er een vredesverdrag dat voorzag in vrije verkiezingen en meer autonomie voor de Toeareg in het noorden. Na de eerste verkiezingen kwam president Konaré aan de macht. Hij werd in 2002 opgevolgd door president Touré.

De Toeareg kwamen begin 2012 terug in opstand, omdat delen van het vredesverdrag nog steeds niet zijn uitgevoerd. Veel Toeareg-rebellen hebben de beschikking over zware wapens uit Libië. Het Malinese leger is hier niet tegen opgewassen. Uit onvrede pleegde het leger op 22 maart een staatsgreep. Ze vinden dat president Touré te weinig heeft gedaan in de strijd tegen de Toeareg. Door deze staatsgreep ontstond er veel chaos in het land en verslapte de aandacht voor de problemen in het noorden. Hierdoor slaagden de Toeareg er echter in grote delen van Mali te veroveren. Op 6 april riepen de Toeareg-rebellen in Noord-Mali de onafhankelijkheid uit.

In november 2012 besloot ECOWAS, een regionaal samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten, om 3000 militairen te sturen naar Mali. De VN Veiligheidsraad riep begin januari 2013 op tot een snelle internationale interventie. Daarop besliste Frankrijk om troepen en materiaal naar Mali te sturen. In april 2013 werd de opstand als teruggedrongen beschouwd. Toen heeft de VN beslist om een troepenmacht van 12.600 blauwhelmen (de vredesmissie MINUSMA) te sturen, om de vrede te bewaren.
Ook Nederland helpt mee. Zij stuurden begin 2014 450 militairen, 3 Apache-gevechtshelikopters en 3 Chinook-transporthelikopters. Halverwege 2015 wordt beslist of de missie wordt verlengd.

Bron cijfermateriaal: CIA World Factbook & US Department of State - Bureau of Public Affairs

Dossier:

Mali

Laatste wijziging: 7 april 2015
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers