Kredietcrisis

AFBEELDING: AEX duikt onder 200-puntengrens. TREFWOORDEN: beurs, kredietcrisis, geld, aandelen, handel, crisis, economie, financieel. FORMAAT: 100 x 82 mm. ANP INFOGRAPHICS. TIJD: 14:29 uur, 06-03-2009. AFBEELDING: economische groei Nederland 2e kwartaal 2009. TREFWOORDEN: economie, groei, economisch, nederland, krimp, crisis, kredietcrisis, geld, financieel, financien. FORMAAT: 100 x 74 mm. TIJD: 10:05 uur, 13-08-2009.

De commissie-De Wit evalueerde de maatregelen die de Nederlandse overheid tijdens de kredietcrisis nam. Het eindrapport van de commissie is erg kritisch. Er zijn veel fouten gemaakt.

Door de kredietcrisis raakte de wereldeconomie in een ernstige recessie. En klimt nu weer uit het dal, hoewel sommigen al recessie 2.0 voorspellen. Opmerkelijk aan deze crisis is dat er negatieve ontwikkelingen op diverse deelmarkten optraden, die elkaar versterkten. Er ontstonden problemen in de woningmarkt en hypothecaire leningen werden moeilijker te verkrijgen. Ook de banken kregen het erg moeilijk. Mensen verloren het vertrouwen in de banken. De banken potten hun geld op leenden het niet meer uit aan elkaar en hun klanten, waardoor een tekort aan krediet ontstond. Als oplossing leenden overheden wereldwijd geld aan banken om de crisis te stoppen.

Dossier:

Kredietcrisis

Laatste wijziging: 8 augustus 2016
Dossier Thema: Mens en Maatschappij