Kledingindustrie

Maxima in Bangladesh Ramp in Bangladesh.

Nog snel even een T-shirtje halen voor een feestje? Of een spijkerbroek kopen terwijl je er al zoveel in je kast hebt hangen? Heb je je weleens afgevraagd hoe jouw kleren worden gemaakt?

Het maken van kleding is een van de oudste menselijke activiteiten. Eerst werden nog de huiden van dieren gebruikt. Later werden ook vezels, zoals wol en katoen, geweven om doeken mee te maken. Nu wordt kleding vooral in een textielfabriek gemaakt.

Wegwerpmode

We leven momenteel in een ‘wegwerpcultuur’. We willen graag mooie kleren, maar willen er niet te veel voor betalen. Voor een paar euro kan je in winkelketens, zoals H&M, Primark of C&A, een shirtje kopen. Na een paar keer dragen gooien we het weer weg.

Maar om dat leuke shirtje te maken is heel wat nodig geweest. De meeste kleding in de wereld wordt in grote textielfabrieken in Aziatische landen gemaakt. De omstandigheden in die fabrieken zijn zeer slecht. De gebouwen zijn vaak in een slechte staat, het personeel zit op elkaar geplakt te werken, soms meer dan 10 uur per dag, 6 dagen in de week. Het loon wat ze krijgen is ook nog eens heel laag. Ook komt kinderarbeid regelmatig voor.

Milieu

De productie van kleding en haar grondstoffen is in een aantal gevallen zeer belastend voor het milieu. Voor een katoenen T-shirt worden garens gekookt, gebleekt en gewassen, daarna ook nog geverfd en voorzien van een opdruk. Daarbij komen veel giftige stoffen vrij die met het afvalwater in het milieu terechtkomen.

Rana Plaza

Op 24 april 2013 stortte in Bangladesh een textielfabriek in. 1138 mensen kwamen om, meer dan 2000 mensen raakten (zwaar)gewond. Sinds die tijd weet iedereen dat veel kleding gemaakt wordt in onveilige fabrieken met slechte arbeidsomstandigheden.

Textielconvenant

Op 4 juli 2016 tekenden vijftig Nederlandse kledingmerken een overeenkomst waarin zij beloven de arbeidsomstandigheden van textielwerkers in Bangladesh en andere lageloonlanden te verbeteren. Precies een jaar later verscheen er een lijst met duizenden naaiateliers in de wereld waar Nederlandse ketens hun kleding vandaan halen.

Dossier:

Kledingindustrie

Laatste wijziging: 10 februari 2020
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers