Kaukasus

RIJSWIJK - **ILLUSTRATIE** Landenvlag van Georgie (R) en vlag van Zuid-Ossetie (L). ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT GEEN CAPTION

De Kaukasus is nog steeds een instabiele regio. De vele etnische en religieuze verschillen veroorzaken spanningen die regelmatig ontaarden in gewelddadige conflicten.

De Kaukasus is het hooggebergte tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. Het gebied ten noorden van het gebergte wordt Ciskaukasië genoemd. Hier liggen de Russische autonome gebieden Noord-Ossetië, Ingoesjetië, Adygië, Kabardino-Balkarië, Tsjetsjenië, Karatjai-Tsjerkessië en Dagestan. Het gebied ten zuiden van het gebergte wordt Transkaukasië genoemd. Hier liggen Georgië, Azerbeidzjan en Armenië. Deze regio wordt bewoond door meer dan honderd verschillende volkeren. Deze volkeren verschillen qua afkomst en cultuur sterk van elkaar. Ze onderscheiden zich door hun eigen talen, godsdiensten en gebruiken.

De Kaukasus is een strategisch gewild gebied. Het is een van de belangrijkste kruispunten tussen oost en west. Er zijn er in de grond veel metalen, mineralen en steenkool aanwezig. Bovendien zijn er in de Kaspische Zee olie- en aardgrasbronnen aanwezig. In het verleden werd er eeuwenlang om de Kaukasus gestreden door Rusland, het Ottomaanse Rijk en het Perzische Rijk. Het gebied werd uiteindelijk door Rusland ingelijfd na de Kaukasusoorlog (1817-1864). De regio bleef tot 1991 onder het bestuur van Rusland.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 werden Armenië, Georgië en Azerbeidzjan onafhankelijke staten. Toch bleef de regio sindsdien erg instabiel. Door de vele etnische en religieuze verschillen ontstonden spanningen tussen de naties onderling en tussen diverse minderheidsgroeperingen. Deze spanningen ontaarden regelmatig in gewelddadige conflicten, zoals de Tsjetsjeense oorlogen (1994-1996 en 1999-2009) en de oorlog in Zuid-Ossetië (2008).

Eind 2013 waren er drie dodelijke aanslagen in het zuiden van Rusland. Met de Olympische Winterspelen in Sotsji in februari 2014 laait daar het terroristische geweld op. Moslimextremisten ijveren er voor een onafhankelijke staat.

Dossier:

Kaukasus

Laatste wijziging: 9 januari 2019
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers