Jeugdcriminaliteit

NLD-20010501-AMSTERDAM: Bij de rellen voor Centraal Station in Amsterdam zijn maandagavond na de viering van Koninginnedag enkele telefooncellen en bushokjes gesneuveld. ANP FOTO/ED OUDENAARDEN LEEUWARDEN ¿ Een fotocollage op de uit de lucht gehaalde website van de jeugdbende Money Making Machine (MMM) uit Leeuwarden. De politie heeft in Leeuwarden acht leden van een jeugdbende opgepakt die zichzelf Money Making Machine noemde. De bende wordt verdacht van inbraken, straatroven en drugshandel. De medio 2005 opgerichte bende had een eigen website waar MMM zich op provocerende wijze presenteerde. Dat heeft justitie in Leeuwarden woensdag bekendgemaakt. ANP PHOTO

Pubers hebben de neiging te experimenteren, maar als dit overgaat in strafbaar gedrag spreken we van jeugdcriminaliteit. Het gaat dan om bijvoorbeeld mishandeling, vernieling en het plegen van geweld.

Wie zijn nu eigenlijk de jongeren die zich schuldig maken aan veel voorkomende criminaliteit? En waarom vertonen ze dit gedrag? Jeugdcriminaliteit in de Nederlandse wetgeving omvat alle misdrijven en overtredingen, begaan door jeugdigen van 12 tot 18 jaar. Hierop is het kinderstrafrecht van toepassing.
De berechting van jeugdcriminaliteit valt onder het kinderstrafrecht. De rechter kan (in individuele zwaarwegende gevallen) hiervan afwijken door op een jongere tot 23 jaar nog het kinderstrafrecht toe te passen of op een 16 of 17 jarige al het strafrecht voor volwassenen.

Om jeugdigen niet meteen met het strafrecht in aanraking te laten komen zijn er alternatieve straffen via Halt ('Het alternatief'). Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen sinds kort te maken krijgen met de Stop-reactie.

Dossier:

Jeugdcriminaliteit

Laatste wijziging: 14 september 2016
Dossier Thema: Mens en Maatschappij