Iran

epa03885266 Hassan Rouhani, President of Iran arrives for his meeting with United Nations Secretary General Ban ki-moon during the 68th session of the United Nations General Assembly at United Nations headquarters in New York, USA, 26 September 2013.  EPA/JASON SZENES epa03090305 A handout picture made available by the Iranian Supreme leader Ayatollah Ali Khamenei's official website on 03 February 2012 shows Ayatollah Khamenei delivering his speech during the Friday prayer ceremony in Tehran, Iran, 03 February 2012. Khamenei warned the United States and Israel of possible military attacks against the country's nuclear sites. Thinking of such attacks would be to their disadvantage, launching those attacks would be ten times more to their disadvantage, Khamenei was cited as saying.  EPA/KHAMENEI OFFICIAL WEBSITE/HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

De Islamitische Republiek Iran ligt in West-Azië en grenst in het oosten aan Pakistan, Afghanistan en Turkmenistan, in het noorden aan Azerbeidzjan en Armenië en in het westen aan Turkije en Irak. De hoofdstad is Teheran.

Het totale aantal inwoners bedraagt ongeveer 80.840.000. Het landoppervlak is 1.648.000 km². De munteenheid is de rial, onderverdeeld in 100 dinar. Ca. 61% van de bevolking bestaat uit Farsi sprekende Iraniërs. De overige 39% van de bevolking behoort tot een van de diverse minderheidsgroeperingen, waarvan de Azerbeidzjaanse en Koerdische de grootste zijn. Het merendeel van de bevolking is sjiitisch moslim. Daarnaast zijn er andere religieuze groepen zoals zoroastriërs, soennieten, joden en christenen.

Politiek

Sinds 1979 is Iran een islamitische republiek. Onder leiding van ayatollah Komeini werd de laatste sjah verdreven. Sindsdien ligt de macht bij de geestelijke. Oppositiepartijen zijn er niet verboden, maar zij hebben wel slechts beperkte vrijheden. Presidentskandidaten worden bijvoorbeeld eerst door de ayatollah goedgekeurd. In 1989 werd Komeini opgevolgd door ayatollah Khamenei die tot op vandaag regeert.

Op vrijdag 14 juni 2013 werden er presidentsverkiezingen gehouden in Iran. De hervormingsgezinde Hassan Rohani won met ruim vijftig procent van de stemmen. Rohani volgde op 3 augustus de conservatieve Mahmoud Ahmadinejad op.
In 2016 volgden verkiezingen voor het parlement en de Raad van Experts. Deze raad kiest de opvolger van ayatollah Khamenei wanneer hij overlijdt. Zowel in het parlement als de Raad van Experts hebben de hervormingsgezinden een overwinning geboekt.

Economie

Aardolie is Irans belangrijkste industrie. Daarna volgen mijnbouw en commerciële landbouw (wol, katoen, tarwe, gerst). Behalve olie bevat de Iranese bodem grote hoeveelheden steenkool en mineralen (ijzer, koper, lood, zink, mangaan, chroom). Deze worden voornamelijk voor binnenlands gebruik gedolven.

Kernwapens

Het nucleaire programma van Iran roept veel vragen op in het Westen: is het alleen bedoeld voor vreedzame doeleinden of wordt er in het geheim gewerkt aan het ontwikkelen van kernwapens? Na jarenlange sancties, met zware gevolgen voor de Iraanse economie, bereikte Iran een akkoord over het bevriezen van hun atoomprogramma. Inspecteurs zullen erop toezien dat Iran zich aan deze afspraken houdt. In ruil worden de economische sancties opgeheven. Hierdoor opent de Iraanse economie ook voor de buitenwereld.

Bron cijfermateriaal: CIA World Factbook

Dossier:

Iran

Laatste wijziging: 29 februari 2016
Dossier Thema: Landen en Volken