IMF en Wereldbank

epa02739791 The sign of the International Monetary Fund is seen at the entrance of the Headquarters of the IMF, also known as building HQ2, in Washington, DC, USA, on 18 May, 2011.  EPA/JIM LO SCALZO 2017-10-13 08:53:55 epa06263672 IMF Managing Director Christine Lagarde delivers remarks at the opening plenary session of the 2017 IMF World Bank Group annual meetings at the IMF headquarters in Washington, DC, USA, 13 October 2017. The 2017 Annual meetings of the International Monetary Fund and World Bank Group take place from 09 - 15 October.  EPA/SHAWN THEW

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank zijn internationale instellingen, verbonden met de VN. Het IMF en de wereldbank zijn opgericht in 1944 op basis van de Bretton Woods overeenkomsten.

De doelstelling van het IMF is o.a. de beheersing van internationale geldvoorraden en economische samenwerking. De Wereldbank wil door middel van leningen de ontwikkeling van de armste landen wil bevorderen.

IMF

De Raad van Gouverneurs van het IMF bestaat uit vertegenwoordigers van de 189 deelnemende landen. Zij kiezen de raad van bestuur, die bestaat uit 24 leden (één lid is de directeur-generaal van het IMF). De Verenigde Staten, Het Verenigd Koninkrijk, Japan, Duitsland, en Frankrijk hebben elk een zitje. De andere 19 worden verdeeld over de overige landen. Negen van de 24 leden waren Europees. Twee van die zetels moesten aan opkomende economieën worden gegeven, waardoor Nederland en België nu een zetel moeten delen. Om voor een lening van het IMF in aanmerking te komen, kan het IMF eisen stellen aan het economisch stelsel van een land. De rijke landen hebben veel invloed op de arme landen. Sinds eind jaren '80 eist het IMF ook garanties van goed bestuur.

EMF

Binnen twee jaar wil Brussel een eigen IMF, een Europees Monetair Fonds. Belangrijkste reden: zodat de EU zónder geld en bemoeienis van Washington zijn banken kan redden.

Wereldbank

De Wereldbank is zich na 1968 vooral gaan toeleggen op de bestrijding van absolute armoede in de ontwikkelingslanden. De Wereldbank bestaat uit twee onderdelen:
- de International Bank of Reconstruction and Development (IBRD) en
- de International Development Association (IDA).
De IBRD telt 187 deelnemende landen, de IDA 170. Net zoals bij het IMF bestaat de Raad van Gouverneurs bij de Wereldbank uit een vertegenwoordiger van alle deelnemende landen. De Raad van Bestuur bestaat uit 25 leden, waarvan Frankrijk, Duitsland, Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk sowieso deel uitmaken. De overige landen worden vertegenwoordigd door 20 bestuurders.

Wereldeconomie

De wereldeconomie behelst (de interactie tussen) alle economieën van de wereld. Deze werd lange tijd gedomineerd door het westen (Europa en de VS). Nu maken opkomende landen, zoals BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika), een steeds groter deel uit van de wereldeconomie. Naar schatting zal de wereldeconomie in 2018 met 3,6% groeien.

Dossier:

IMF en Wereldbank

Laatste wijziging: 14 december 2017
Dossier Thema: Mens en Maatschappij