Humanitaire hulp

epa02271691 Flood victims stand by their few belongings amid heavy rains in the flooded areas of Dera Ismail Khan, a town of Khyber-Pakhtunkhwa province, Pakistan, on 03 August 2010. More than 1000 people across Pakistan have been killed and hundreds of thousands stranded due to flash floods trigerred by the the ongoing spell of monsoon rains.  EPA/SAOOD REHMAN Een dodelijke combinatie van uitgebleven regen en stijgende voedselprijzen zorgen voor een desastreuze voedselcrisis in Oost-Afrika, die meer dan tien miljoen mensen treft. In delen van Djibouti, Ethiopië, Kenia, Somalië en Uganda zijn oogsten mislukt, landbouwgrond uitgedroogd en vee gestorven. Daarmee zijn families hun inkomen, bron van levensonderhoud en voedselvoorraad kwijt geraakt.  Zoals de familie van de zes weken oude Ibrahim, zoon van de 16 jarige Fatuma. Zij zegt: 'al ons vee is dood. Ik kan hem geen melk of eten meer geven.'Velen vluchten naar vluchtelingenkampen, zoals Dadaab: het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Hier belanden ziBij deze foto hoort een APS persbericht. ANP PHOTO PERSSUPPORT Foto en bijschrift vallen buiten de redactionele verantwoordelijkheid van de Algemene Nieuwsdienst van het ANP. Foto is vrij van rechten en mag alleen redactioneel gebruikt worden in de context van het geleverde bijschrift.

Humanitaire hulp of noodhulp is de directe hulp aan slachtoffers in levensbedreigende situaties, zoals rampen of langdurige conflicten. Er wordt onderdak, voedsel en water en gezondheidszorg geboden.

Humanitaire hulp is niet hetzelfde als ontwikkelingssamenwerking. Ontwikkelingssamenwerking pakt de oorzaken van armoede, honger, etc. structureel aan terwijl humanitaire hulp een tijdelijke oplossing biedt in noodsituaties.

Verschillende organisaties spelen een belangrijke rol bij het verlenen van noodhulp. De Verenigde Naties zorgt via de Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) voor de coördinatie van humanitaire hulp. Dit gebeurt enkel wanneer het land in nood officieel om hulp vraagt. Ook ngo's (niet-gouvernementele organisaties, organisaties die niet door de overheid zijn opgericht maar wel een maatschappelijk belang dienen), zoals het Rode Kruis, Oxfam International en Artsen zonder Grenzen, spelen een belangrijke rol.

In Nederland zamelt de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) geld in voor grote humanitaire rampen. Wanneer nodig openen ze Giro 555 zodat iedereen geld kan doneren. 

In België is dat het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties. Dat is een gemeenschappelijk initiatief van Caritas International, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Dokters van de Wereld en UNICEF België. 

Dossier:

Humanitaire hulp

Laatste wijziging: 6 mei 2019
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers