Humanistiek

NLD-20041115-RIJSWIJK: Dinsdagavond maakt het tv-programma De Grootste Nederlander van de KRO bekend wie de Nederlanders hebben verkozen tot Grootste Nederlander. Erasmus is een van de finalisten. ANP FOTO DUI-20030510-BAD DOBERAN: Prins Constantijn na de onthulling in Bad Doberan aan de Oostzee van een standbeeld voor de antinazi Willi Brandt, de vroegere rector van het Friderico-Francisceum Gymnasium. Prins Claus, die op dat gymnasium heeft gezeten, was een van de initiatiefnemers voor de steen. Claus had grote bewondering voor Brandt, die tijdens de oorlog openlijk het nationaal-socialisme verwierp en een voorvechter was van het humanisme. ANP FOTO/VINCENT JANNINK

Volgens de humanistische levensbeschouwing kan de mens zelf zin en vorm geven aan zijn bestaan. Hierbij staat de menselijke waardigheid centraal.

Steeds minder mensen zijn weliswaar gelovig, maar de behoeftes en vragen omtrent zingeving en antwoorden op levensbeschouwelijke vragen blijven actueel. Het humanisme als interpretatie van de wereld en de plaats van de mens daarbinnen reikt aan deze mensen een helpende hand in hun zoektocht naar zin. Het voegt een morele niet-godsdienstige dimensie toe om vanuit de mens en menselijke waardigheid over deze vragen na te denken.

Humanisme is een levenskunst. Het gaat ervan uit dat de mens zijn eigen leven bewust kan vormen tot een mooi en goed leven, puttend uit diverse inspiratiebronnen. Vanuit de menselijke waardigheid streeft het humanisme naar meer tolerantie, openheid en nieuwsgierigheid voor anderen in de samenleving. Menselijke waardigheid vraagt daarnaast om een rechtvaardige samenleving waarin iedereen evenveel mogelijkheden krijgt om zich te ontwikkelen en zijn leven vorm te geven. Humanisme is een moreel en politiek streven naar een menselijke samenleving. Menselijke waardigheid vraagt daarnaast om een rechtvaardige samenleving waarin iedereen evenveel mogelijkheden krijgt om zich te ontwikkelen en zijn leven vorm te geven. Het humanisme zou het morele geweten kunnen zijn voor de politiek betreffende thema's als armoede, sociale ongelijkheid, milieu, mensenrechten en etnische tegenstellingen.

Dossier:

Humanistiek

Laatste wijziging: 13 september 2012
Dossier Thema: Geestelijk Leven

Gerelateerde dossiers