Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Op woensdag 21 maart mag Nederland naar de stembus - voor de gemeenteraads­verkiezingen én voor het referendum over de nieuwe bevoegdheden van de veiligheidsdiensten, de zogenaamde ‘sleepwet’.

De gemeenteraad is een groep van gekozen volksvertegenwoordigers binnen een gemeente. Zij controleren het dagelijks bestuur door het college van burgemeester en wethouders. In België door het college van burgemeester en schepenen. Een lid van de gemeenteraad wordt
een gemeenteraadslid genoemd.

De gemeenteraad wordt eens in de 4 jaar gekozen door de burgers. De grootste partijen kijken vervolgens of er leden uit hun partijen zijn die met elkaar een college van burgemeester en wethouders kunnen vormen.

Sleepwet

Op 21 maart mogen kiezers nog een stem uitbrengen: voor het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, in de volksmond de 'sleepwet'.

Critici van de 'sleepwet' vinden dat de veiligheidsdiensten te ruime bevoegdheden krijgen om apparatuur te hacken en online communicatie 'af te luisteren'. Dit wordt waarschijnlijk het laatste raadgevend referendum. De nieuwe coalitiepartijen zijn er niet gelukkig mee, omdat zij vinden dat het referendum niet goed werkt.

Onder de aandacht

Dossiers over dit onderwerp