Gemeenteraadsverkiezingen

DEN HAAG - Campagneborden voor de gemeenteraadsverkiezingen. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT ZOETERMEER - De stempas met een paspoort. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Zoals verwacht hebben de regeringspartijen VVD en PvdA zetels moeten inleveren. De lokale partijen en SP, GroenLinks en D'66 behaalden winst. De PVV van Geert Wilders, die in 2 gemeenten meedeed, werd in Almere de grootste partij in Den Haag de tweede na D'66.

Gemeenteraadsleden worden om de vier jaar gekozen. Op 21 maart 2018 zijn de volgende verkiezingen. Vertegenwoordigers van nationale en lokale partijen maar ook individuen mogen meedoen aan de verkiezingen. Wel is registratie bij de Kiesraad vereist. Vooral de lokale partijen zien hun populariteit jaarlijks toenemen. Op dit moment wordt 25% van alle gemeenteraadszetels bezet door leden van lokale partijen.

In tegenstelling tot de Tweede Kamerverkiezingen, waarbij alleen Nederlanders kiesrecht hebben, mogen bij lokale verkiezingen alle Nederlanders en EU-onderdanen die in Nederland wonen en 18 jaar of ouder zijn stemmen. Ook niet EU-onderdanen die hier langer dan vijf jaar (legaal) verblijven, hebben stemrecht.

De kiezer zal langer moeten wachten op de uitslagen van deze verkiezingen omdat de stemmen met de hand geteld worden. In alle gemeenten wordt namelijk met het rode potlood gestemd. In 2007 werd de goedkeuring voor het gebruik van stemmachines ingetrokken. De beveiliging van de machines bleek niet waterdicht. De mogelijkheid bestond met de software te rommelen.

Dossier:

Gemeenteraadsverkiezingen

Laatste wijziging: 9 juni 2017
Dossier Thema: Nederland

Gerelateerde dossiers