Frankrijk

2017-04-23 22:32:09 epa05924574 French presidential election candidate for the 'En Marche!' (Onwards!) political movement, Emmanuel Macron delivers a speech after the first round of the French presidential elections in Paris, France, 23 April 2017. Media reports that polling agencies projections place Le-Pen and centrist presidential candidate Emmanuel Macron in the lead positions for the vote. France will hold the second round of the presidential elections on 07 May 2017.  EPA/YOAN VALAT 2018-12-01 09:58:30 Demonstrators hold a banner reading 'People in dire straits, let's kill the bourgeois' during a protest of Yellow Vests (Gilets jaunes) against rising oil prices and living costs on the Champs Elysees in Paris, on December 1, 2018.  Thousands of anti-government protesters are expected today on the Champs-Elysees in Paris, a week after a violent demonstration on the famed avenue was marked by burning barricades and rampant vandalism that French President compared to 'war scenes'.Alain JOCARD / AFP

Frankrijk, officieel de Franse Republiek, is qua oppervlakte het op één na grootste land dat volledig binnen Europa ligt en telt ruim 60 miljoen inwoners.

Frankrijk is een democratische republiek. De president van de Franse Republiek wordt voor vijf jaar gekozen. De president heeft een relatief grote macht, doordat hij staatshoofd en regeringsleider is. Bovendien heeft de president, samen met de bisschop van Seo de Urgel, het opperbestuur over het bergstaatje Andorra. Uit dien hoofde draagt hij de middeleeuwse titel 'Prins van Andorra'. Sinds 7 mei 2017 is Emmanuel Macron de nieuwe president van Frankrijk met zijn beweging En March! die volgens eigen zeggen nog links, nog rechts is. Marine Le Pen van Front National (extreem-rechts) was zijn grote rivaal, zij heeft nog nooit zoveel stemmen gehaald als bij de afgelopen verkiezingen in mei. In juni 2017 zijn de parlementsverkiezingen, die uitslag is voor Macron erg belangrijk om daadwerkelijk te kunnen regeren.      

Frankrijk heeft net als andere Europese landen door de immigratie uit armere landen een grote etnische diversiteit gekregen. Een grote toevloed van hoofdzakelijk Noord-Afrikaanse immigranten heeft een groot effect gehad op diverse Franse steden, in het bijzonder Parijs en Marseille.

Frankrijk is één van de belangrijkste economische mogendheden van de wereld. De landbouw speelt een grotere rol dan in de economieën van de meeste andere industrielanden. Een groot deel van de waarde van totale landbouwuitvoer komt uit vee voort, voor het zuiden is de fruitteelt belangrijk. Belangrijke industrieën van Frankrijk zijn machines, chemische producten, auto's, metalen, vliegtuigen, elektronische apparatuur en voedsel (vooral Franse kaas). De geavanceerde technologische industrieën groeien eveneens. Meer dan is de helft van de handel van Frankrijk vindt plaats met andere leden van de Europese Unie. Japan, de Verenigde Staten en China zijn ook belangrijke handelspartners.

Het toerisme is een belangrijke economische sector vooral het zuiden de Côte d'Azur aan de Middellandse Zee. Frankrijk is voor Nederlanders nog steeds het meest favoriete vakantieland. Dat blijkt uit cijfers van het Continu Vakantie Onderzoek. In 2006 waren er 16,8 miljoen buitenlandse vakanties, waarvan 2,7 miljoen naar Frankrijk.

Aanslagen

2015 was een bloederig jaar voor Frankrijk. Op 7 januari 2015 werd het land opgeschrikt door een aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Tien medewerkers en twee agenten werden gedood door drie gewapende mannen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om drie moslimterroristen die in 2013 uit Syrië waren teruggekeerd.
Op 27 juni werd een aanslag gepleegd op een gasfabriek. Daarbij werd een man onthoofd. En op 13 november werden zes aanslagen gepleegd in hartje Parijs. Er vielen 129 doden en honderden gewonden. Op 14 juli 2016 werd een aanslag gepleegd in Nice, 86 mensen werden gedood en er waren honderden gewonden.

Dossier:

Frankrijk

Laatste wijziging: 12 december 2018
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers