Fidel Castro (1926-2016)

eerbetoon aan de overleden Cubaanse leider Fidel Castro epa00915087 A woman and her daugther walk by a poster that shows the image of the Cuban leader Fidel Castro, Friday 26 January 2007, in Havana, Cuba, six months after the last public appearance of the commander. Despite the constant rumors about Castro's health abroad, the goverment headed by Raul Castro keeps absolute silence about this topic that has been considered 'a state secret.'.  EPA/ALEJANDRO ERNESTO

Fidel Alejandro Castro Ruz is overleden. Hij was 50 jaar lang de belangrijkste leider van Cuba (President van de Staatsraad en President van de Ministerraad) en daarnaast de hoogste militaire bevelhebber.

Sinds de Cubaanse revolutie van 1958-1959 waarmee de pro-Amerikaanse dictator Batista afgezet werd, stond hij in dat land aan de macht.

De revolutionair Fidel Castro greep in 1959 met een kleine groep aanhangers de macht op Cuba en sindsdien houdt hij het eiland in een ijzeren (communistische) greep. Linkse groepen hebben de Cubaanse revolutie lang bejubeld, maar Cubaanse ballingen in Amerika en opeenvolgende regeringen in Washington hebben Castro vanaf het begin politiek tegengewerkt en economisch geboycot.

Fidel Castro kampte al jaren met gezondheidsproblemen en verscheen lange tijd niet in het openbaar. Er werd zelfs aan getwijfeld of hij nog wel leefde. In 2007 besloot hij definitief af te treden en hij gaf de macht over aan zijn broer Raúl. Op 25 november 2016 overleed Fidel Castro.

Raúl Castro

In april 2018 trad Raúl na twee termijnen af als president. Hij gaat de boeken in als de man die na een halve eeuw Koude Oorlog de diplomatieke relatie herstelde met de Verenigde Staten.

Op 19 april 2018 trad Ir. Miguel Diaz-Canel (57) aan als president van Cuba. 

Dossier:

Fidel Castro (1926-2016)

Laatste wijziging: 23 april 2018
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers