Elektronisch Patiënten Dossier (EPD)

ZOETERMEER - Alle huishoudens in Nederland ontvangen op zaterdag 1 november een brief van minister Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) over het begin van de gegevensuitwisseling door zorgverleners via het landelijk elektronisch patientendossier (EPD). De bief is onderdeel van een publiekscampagne. Doel van de campagne is om alle Nederlanders te informeren over hun rechten en mogelijkheden bij de uitwisseling van medische gegevens. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT ZOETERMEER - Alle huishoudens in Nederland ontvangen op zaterdag 1 november een brief van minister Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) over het begin van de gegevensuitwisseling door zorgverleners via het landelijk elektronisch patientendossier (EPD). De bief is onderdeel van een publiekscampagne. Doel van de campagne is om alle Nederlanders te informeren over hun rechten en mogelijkheden bij de uitwisseling van medische gegevens. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Iedereen die dat wil, krijgt vanaf 1 januari 2013 een Elektronisch Patiëntdossier. Zorgverleners kunnen dan elkaars dossiers over een patiënt inzien.

Om medische fouten te voorkomen wilde toenmalig minister Klink dat op termijn o.a. medicatiegegevens geregistreerd staan in een EPD. Er zijn hiertegen veel bezwaren van zowel patiënten als huisartsen. Bij iedereen werd op 01-11-2008 de folder over het zogeheten Elektronisch Patiëntendossier (EPD)bezorgd. Voortaan zouden huisartsen, apothekers en specialisten in het ziekenhuis informatie over aandoeningen en medicijngebruik van een patiënt kunnen raadplegen via een beveiligd computersysteem. Veel medische dossiers liggen nu nog verspreid over huisartsen en ziekenhuizen waar iemand ooit behandeld is. Het is nodig om het aantal medische fouten terug te dringen.

Nog te vaak krijgen patiënten verkeerde medicijnen voorgeschreven, bijvoorbeeld omdat de arts niet op de hoogte is van een allergie. Naar schatting worden zo'n 19.000 mensen onnodig opgenomen in het ziekenhuis. Straks kan de arts met één druk op de knop relevante gegevens oproepen. Ook hoeven mensen niet steeds opnieuw hun verhaal te doen wanneer ze bijvoorbeeld een keer naar de weekendarts moeten. Wie niet wil dat zijn of haar gegevens zijn te raadplegen, kan daar bezwaar tegen maken. In de folder zit daarvoor een formulier. Zodra een huisarts of apotheek zich aansluit bij het systeem, zal men weer een brief krijgen waarin om toestemming wordt gevraagd. Zover is het niet gekomen. Het gehele plan is afgekeurd en gaat niet door.

Op 4 oktober 2016 is in de Eerste Kamer een wetsvoorstel aangenomen over de toegang tot medische dossiers.

Dossier:

Elektronisch Patiënten Dossier (EPD)

Laatste wijziging: 14 maart 2019
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers