EK Voetbal

GEEN CAPTION CHARKOV - Wesley Sneijder (L) en Arjen Robben van het Nederlands elftal na de nederlaag tegen Portugal tijdens de laatste groepswedstrijd van Oranje bij het EK voetbal 2012. ANP JERRY LAMPEN

Elke vier jaar wordt het Europees Kampioenschap voetbal georganiseerd. Door middel van kwalificatiewedstrijden plaatsen uiteindelijk 24 van de 54 landenteams zich voor het toernooi.

Het idee voor een Europees voetbalkampioenschap voor landenteams dateert al van 1927. Mede door de Tweede wereldoorlog duurde het nog tot 1960 voordat de eerste werd gehouden. Gastland toen was Frankrijk, de Sovjet-Unie werd kampioen. In 2020 is het de 16e keer dat de UEFA dit toernooi organiseert.

Nederland won tot nog toe een keer de Europese titel in 1988. Nederland heeft daarna diverse keren in halve finales en eenmaal in een
finale gestaan, maar slaagde er niet in die te verzilveren. België heeft één keer een tweede plaats bemachtigd tijdens het EK in 1980.

EK 2012

Polen en Oekraïne organiseerden in 2012 samen het EK Voetbal. Er was veel kritiek op gastland Oekraïne, omdat het land het niet zo nauw neemt met de mensenrechten en het dierenwelzijn. Het Nederlandse kabinet boycotte in eerste instantie het EK, maar premier Rutte heeft inmiddels minister Schippers van sport toestemming gegeven te gaan.

EK 2016

Vanaf 2016 doen 24 landen mee aan de eindronde. Er is veel kritiek op dit plan, dat door de huidige voorzitter van de UEFA Michel Platini is bedacht. De bedoeling is om zo kleine landen meer kansen te geven. Maar critici verwachten een saaie, stroperige aanloop naar de finale.

In de kwalificaties werd het Nederlandse elftal uitgeschakeld. België ging wel door.

EK 2020

Ter ere van de 60e verjaardag van de UEFA wordt het Europees Kampioenschap in 2020 door dertien gastlanden georganiseerd: Azerbeidzjan, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Roemenië, Rusland, Schotland en Spanje.

Dossier:

EK Voetbal

Laatste wijziging: 30 mei 2018
Dossier Thema: Sport en Spel

Gerelateerde dossiers