E-books en e-readers

GEEN CAPTION BADHOEVEDORP - Een e-reader.ANP  XTRA LEX VAN LIESHOUT

Met e-books en e-readers wordt lezen weer hip! Toch is het maar de vraag of de e-reader de toekomst of slechts een hype is?

De populariteit van digitaal lezen neemt toe. Dat blijkt onder andere uit de stijgende verkoop van e-readers. Honderden e-books, waarvan de digitale bladzijden eruit zien als gewone, papieren bladzijden, kunnen worden opgeslagen op dergelijke elektronische boeken, die lichter zijn dan een gemiddelde paperback.

Aanvankelijk werd een e-book gelezen op een computer of notebook, later ook op pda's, smartphones, zoals de iPhone, en andere mobiele apparaten. Het kleine beeldscherm en de slechte leesbaarheid in daglicht bemoeilijkten het lezen echter. Daarom werden gespecialiseerde e-readers op basis van e-paper en e-ink ontwikkeld, met een lange batterijduur en betere zichtbaarheid in zonlicht. Het andere grote verschil is dat e-readers een onverlicht en niet-flikkerend beeldscherm hebben, waardoor het lezen minder belastend is voor de ogen.

Inmiddels wordt de e-reader steeds populairder en worden steeds meer boeken en kranten digitaal beschikbaar gemaakt. De doorbraak van e-readers heeft echter lang op zich laten wachten, doordat verschillende fabrikanten elk hun eigen apparaat en bestandsformaat ontwikkelden. Nu lijkt het ePub-bestandsformaat toch de standaard te worden, zeker voor Nederlandstalige boeken.

Dossier:

E-books en e-readers

Laatste wijziging: 28 september 2015
Dossier Thema: Schrijvers en Boeken

Gerelateerde dossiers