Downloaden

HOOFDDORP - Directeur van stichting Brein, Tim Kuik, toont dinsdag zijn visitekaartje in zijn kantoor in Hoofddorp. De website van auteursrechtenorganisatie Stichting Brein is al zeker drie weken uit de lucht. Half juli kreeg Brein opnieuw te maken met een cyberaanval, die de site helemaal heeft platgelegd. ANP ROBIN UTRECHT HAARLEM - Screenshot van de website van Pirate Bay. Een rechtbank in Stockholm heeft vrijdag de vier oprichters van de Zweedse internetsite The Pirate Bay veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. De rechter stelt dat het Zweedse viertal schuldig is aan het bevorderen van de uitwisseling van muziekbestanden en speelfilms waarop auteursrechten rusten. ANP KOEN SUYK

Tot file sharing wordt zowel het uploaden als downloaden van bestanden gerekend. Het gaat hoofdzakelijk om het delen van muziek, films en games. Die bestanden zijn gemakkelijk te vinden op internet.

Tot voor kort was het wettelijk toegestaan om materiaal voor eigen gebruik te downloaden. Hierdoor kunnen downloaders niet vervolgd worden. Mensen die bestanden aanbieden, zijn wél in overtreding.
Op 10 april 2014 heeft het Europese Hof beslist dat het verboden is om films, boeken, muziek,... te downloaden zonder daarvoor te betalen.

Sinds de komst van het internet is er een duidelijke daling in de verkoop van cd's, dvd's en games. Toch is het moeilijk te achterhalen in hoeverre dat komt door het illegaal downloaden. Het is niet zo dat elke gedownload nummer ook echt gekocht zou worden wanneer downloaden onmogelijk zou zijn.
Ondanks de daling van de verkoop zijn er ook positieve gevolgen op cultureel vlak. Door file sharing komen consumenten in contact met meer en andere producten die ze anders nooit hadden leren kennen.

Beleid

Wereldwijd zijn er wetsvoorstellen, zoals SOPA en ACTA, die het downloaden onmogelijk moeten maken.

In de Verenigde Staten kwam eind 2011 het wetsvoorstel SOPA (de afkorting van de Amerikaanse anti-piraterijwet Stop Online Piracy Act). Dit wetsvoorstel zou het mogelijk maken om websites met een Amerikaanse extensie (.com, .net of .org) te blokkeren als er illegaal materiaal op staat of naar wordt gelinkt. Dit zou grote gevolgen hebben voor websites zoals Youtube, Wikipedia en sociale netwerksites.
Dit wetsvoorstel heeft het na felle protesten niet gehaald.

De Europese Unie en twaalf andere landen, zoals de VS en Australië, wilden een verdrag afsluiten die auteursrechten internationaal zouden vastleggen.  Dit verdrag heette ACTA (de afkorting van Anti-Counterfeiting Trade Agreement).
In 2012 stemde de EU massaal tegen het voorstel.

Dossier:

Downloaden

Laatste wijziging: 15 april 2014
Dossier Thema: Computers