Dossiers en Artikelen

Er zijn 11 dossiers gevonden
 • Jodenvervolging

  Laatst aangepast: 19 april 2017 De VN heeft 27 januari uitgeroepen tot Holocaust Memorial Day. Geen toevallige datum. Op die dag in 1945 werden de gevangenen in vernietigingskamp Auschwitz bevrijd door soldaten uit de Sovjet-Unie.
 • Boerka- en hoofddoekenverbod

  Laatst aangepast: 17 januari 2017 Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat een boerkaverbod niet in strijd is met het recht op privacy, de gewetens- en godsdienstvrijheid of het verbod op discriminatie.
 • Vrouwenbesnijdenis

  Laatst aangepast: 15 december 2016 Vrouwenbesnijdenis is een ingreep aan de geslachtsorganen waarbij de schaamlippen (gedeeltelijk) en soms ook de clitoris worden weggesneden. De ingreep heeft lichamelijke, psychische en sociale gevolgen.
 • Islam

  Laatst aangepast: 25 september 2015 De islam is met 1,6 miljard moslims de op één na grootste godsdienst ter wereld. Bovendien is het de snelst groeiende godsdienst. In Nederland leven er ongeveer 914.000 moslims (5,5%); in België ongeveer 638.000 (6%).
 • Sekten

  Laatst aangepast: 20 juli 2015 Een sekte is een religieuze beweging die van een grotere religieuze organisatie is afgesplitst of een nieuwe religie die is gesticht door een charismatische leider. Over het gebruik van de term sekte is veel discussie.
 • Jodendom

  Laatst aangepast: 15 januari 2015 Het jodendom is één van de oudste monotheïstische (geloven in één god) nog bestaande religies. De geschiedenis en de principes van het jodendom staan aan de basis van het christendom en de islam.
 • Besnijdenis

  Laatst aangepast: 1 juli 2014 Een jongensbesnijdenis of circumcisie is het verwijderen van de voorhuid van de penis. Dit wordt uit medische, religieuze, hygiënische, seksuele of esthetische overwegingen gedaan.
 • Boeddhisme

  Laatst aangepast: 12 mei 2014 Het boeddhisme gaat over het lijden en hoe je je van het lijden kan verlossen. Dit kan door het achtvoudige pad te volgen. Lukt dit, dan bereik je het nirvana.
 • Christendom

  Laatst aangepast: 8 mei 2014 Het christendom is met iets meer dan 2 miljard volgelingen de grootste godsdienst ter wereld. De drie grootste stromingen zijn de Rooms-katholieke (1,17 miljard gelovigen), de Protestantse (420 miljoen) en de Oosters-Orthodoxe kerk (280 miljoen).
 • Rooms-Katholieke Kerk in opspraak

  Laatst aangepast: 12 maart 2013 Een vervolgonderzoek van de commissie Deetman concludeert dat ook meisjes veelvuldig en op grove wijze seksueel misbruikt zijn door rooms-katholieke geestelijken.