Dossiers en Artikelen

Er zijn 44 dossiers gevonden
 • Asbest

  nieuw
  Laatst aangepast: 5 november 2015 Asbest is een verzamelnaam voor bepaalde in de natuur voorkomende mineralen, die bestaan uit microscopisch kleine vezels. Ze zijn zo klein dat ze bij het inademen gemakkelijk in de longen kunnen doordringen.
 • Gehandicapten

  nieuw
  Laatst aangepast: 18 september 2015 Gehandicapten zijn mensen met een aangeboren of opgelopen beperking. Deze beperking kan zowel lichamelijk, verstandelijk, zintuiglijk als psychisch zijn.
 • Soa's

  Laatst aangepast: 24 juli 2015 Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) is een verzamelnaam voor alle infectieziekten die je door seksuele contacten oploopt. Per jaar raken naar schatting ruim 100.000 mensen in Nederland met een soa besmet.
 • Kindersterfte

  Laatst aangepast: 13 juli 2015 Als kinderen sterven voordat ze vijf jaar zijn noemen we dat kindersterfte. Overlijden ze in het eerste jaar dan heet dat zuigelingensterfte en bij neonatale sterfte overlijden kinderen binnen vier weken.
 • Depressiviteit

  nieuw
  Laatst aangepast: 2 juli 2015 Depressie is een psychische aandoening die je stemming en gevoelens raakt. Als je langer dan twee weken lusteloos en somber bent en minder plezier hebt, dan is er sprake van een depressie.
 • Baarmoederhalskanker

  Laatst aangepast: 29 mei 2015 HPV staat voor humaan papillomavirus. Dat virus wordt overgebracht door seksueel contact en kan baarmoederhalskanker veroorzaken.
 • Bacteriën

  nieuw
  Laatst aangepast: 20 augustus 2014 Bacteriën zijn eencellige micro-organismen, levende wezens die te klein zijn om met het blote oog te zien. De meeste bacteriën zijn niet schadelijk.
 • Alternatieve geneeswijzen

  Laatst aangepast: 1 juli 2014 Alternatieve geneeswijzen is een verzamelnaam voor alle behandelwijzen waarvan het effect niet wetenschappelijk bewezen is. Behandelingen zoals homeopathie, acupunctuur en healings worden niet officieel erkend.
 • Psychiatrie

  Laatst aangepast: 3 juni 2013 Er is veel kritiek op de DSM V. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of mental Disorders. In dit boek staan alle psychiatrische ziekten beschreven. Psychologen en psychiaters vinden het er te veel en te nauw gedefinieerd. 
 • Borderline-syndroom

  Laatst aangepast: 15 oktober 2012 Een borderline persoonlijkheidsstoornis is een psychiatrische aandoening die verschillende vormen kan aannemen. De ziekte is te herkennen aan impulsief gedrag, emotiewisselingen en sterk zwart-witdenken.