Dierenziekten

GEEN CAPTION VINKEL - Bij het melkgeitenbedrijf van Jan en Liesbeth van Lokven in het Brabantse Vinkel worden maandag de eerste geiten gevaccineerd tegen Q-koorts. Veehouders in een straal van 45 kilometer rondom Uden in Noord-Brabant kunnen hun melkgeiten en melkschapen vanaf maandag laten inenten tegen Q-koorts. Dat is een dierziekte die kan overslaan naar de mens en kan leiden tot longontsteking. ANP PHOTO ED OUDENAARDEN

De dreiging voor vogelgriep blijft hoog in Nederland. Het kan zo weer de kop opsteken. Natuurlijk is het gevaarlijk voor de dieren, maar ook mensen kunnen besmet raken.

De afgelopen jaren kreeg Nederland de varkenspest, mond- en klauwzeer (MKZ), vogelgriep, Q-koorts en blauwtong over zich heen. De meeste ziekten zijn niet gevaarlijk voor de mens, maar de H5N1-variant van de vogelgriep en de Q-koorts zijn dat helaas wel. Naast bekende dierziekten als BSE, mond- en klauwzeer, varkenspest en Q-koorts zijn er nog andere - minder bekende - dierziekten waar de Nederlandse veestapel door kan worden getroffen. Bijvoorbeeld Afrikaanse Paardenpest, New Castle disease of Rift Valleykoorts. Ook bij deze minder bekende ziekten is een snelle bestrijding belangrijk. Klassieke varkenspest vormt de komende jaren de grootste veterinaire bedreiging voor de Nederlandse veehouderij.

Dossier:

Dierenziekten

Laatste wijziging: 16 november 2016
Dossier Thema: Dieren