Criminaliteit

NLD-20020220-AMSTERDAM: Een grote partij CD's met illegale software wordt woendag in een contaier gegooid om later door de Amsterdamse Dienst Afvalverwerking vernietigd te worden in een 'schredder'. De illegale CD's zijn onlangs door de douane op Schiphol in beslag genomen. ANP FOTO/JUAN VRIJDAG NLD-20031113-PERSSUPPORT: EURO OK!, nieuw detectie-apparaat uitgebracht in de actuele strijd tegen valse euro©s. Niet het ANP maar de afzender van de foto is verantwoordelijk voor de foto en het bijschrift. Foto is vrij van rechten voor redactioneel gebruik, niet voor commerciele doeleinden. ANP PERSSUPPORTFOTO

Onder criminaliteit valt onder andere moord en doodslag, maar ook inbraken en overvallen. Mensen voelen zich steeds onveiliger, terwijl de criminaliteitscijfers al jaren dalen.

Er worden vier verschillende soorten criminaliteit onderscheiden:
- vermogenscriminaliteit

Hieronder valt diefstal van goederen of geld, zoals winkeldiefstal of frauderen met de boekhouding.
- agressieve criminaliteit

Onder andere moord en doodslag valt onder agressieve criminaliteit, maar ook mensen van de trap afduwen of stalken en vandalisme hoort hierbij.
- seksuele criminaliteit

Hieronder valt onder andere seksueel misbruik, verkrachting en ook openbare schennis van de eerbaarheid
- verkeerscriminaliteit

Alle vormen van verkeersovertredingen, zoals door rood licht rijden, en asociaal rijgedrag, zoals bumperkleven, vallen hieronder.

Cijfers

Door de dagelijkse portie sensationele verhalen over criminele bendes,
liquidaties en schietpartijen in de krant en op TV worden mensen in hun
gevoel van onveiligheid bevestigd. De vraag is of
deze gevoelens stroken met de reële situatie.

De criminaliteitscijfers dalen al jaren. Zo werden in Nederland in 2012 nog 1.139.720 misdrijven gepleegd, terwijl dat in 2008 nog 1.277.775 misdrijven waren.

Dossier:

Criminaliteit

Laatste wijziging: 7 mei 2015
Dossier Thema: Mens en Maatschappij