Congo

epa02410041 Joseph Kabila, President of the Democratic Republic of Congo, speaks during the closing news conference at the Francophone Summit in Montreux,  Switzerland, 24 October 2010. The Summit took place from 22-24 October in Montreux. Some 70 heads of state and 3,000 delegates attended the summit that focussed on issues of global governance and democracy, sustainable development and cultural diversity.  EPA/DOMINIC FAVRE 2016-12-17 15:00:42 epa05679751 People take part in a demonstration against Congolese President Joseph Kabila in Brussels, Belgium 17 December 2016. Demonstrators demand the respect of the constitution in the Democratic Republic of Congo and the departure of Joseph Kabila after the end of his second mandate.  EPA/JULIEN WARNAND

Sinds de onafhankelijkheid in 1960 is Congo voortdurend verwikkeld in conflicten. President Kabila offert zijn land op om aan de macht te blijven. Duizenden mensen zijn wreed vermoord, mede door zijn eigen leger. 

De Democratische Republiek Congo ligt in Centraal-Afrika en grenst in het zuiden aan Angola en Zambia, in het oosten aan Tanzania, Burundi, Rwanda en Uganda, in het noorden aan Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek en in het westen aan de Republiek. De hoofdstad is Kinshasa. Er wonen 75,5 miljoen inwoners. Er leven meer dan 200 etnische volkeren in Congo.

Geschiedenis

In 1885 werd het land toegekend aan de Belgische koning Leopold II. Tot 1908 was het eigendom van de koning. Onder zijn bewind werden de Congolezen uitgebuit. In 1908 nam de Belgische staat de kolonie over. Sindsdien verbeterde de situatie aanzienlijk.

Op 30 juni 1960 werd het land onafhankelijk. Sinds die tijd kent Congo een geschiedenis van conflicten. In 1965 pleegde de generaal Joseph-Désiré Mobutu een staatsgreep. Daarna voerde hij tot 1997 een dictatoriaal bewind. Het merendeel van de bevolking leefde in armoede onder het corrupte regime. In de periode van 1971 tot 1997 werd het land Zaïre genoemd.

De Eerste Congolese oorlog (1996-1997)

In 1994 ontstond in buurland Rwanda een burgeroorlog tussen Hutu's en Tutsi's. Hutu's moordden systematisch Tutsi's uit. Nadat de Tutsi's de Hutu's succesvol hadden verdreven, vluchtten honderdduizenden Hutu's naar Oost-Zaïre. Daar wonen echter veel etnische Tutsi's, waardoor ook daar
spanningen ontstonden. Uit angst voor een genocide, begonnen de Tutsi's zich, met behulp van Rwanda, te bewapenen. In 1996 vielen de Tutsi's aan. Tegelijkertijd viel het Rwandese leger, met behulp van Oeganda, Zaïre binnen. In 1997 ontvluchtte Mobutu het land. Daarna riep de aanvoerder van de rebellen, Laurent Kabila, zichzelf uit tot de nieuwe president. Hij veranderde de naam terug naar de Democratische Republiek Congo.

De Tweede Congolese oorlog (1998-2003)

Een jaar later brak er opnieuw oorlog uit, opnieuw vanwege etnische spanningen in Oost-Congo maar ook vanwege de ontevredenheid over Kabila's regime. In deze oorlog waren veel verschillende groeperingen die allemaal tegen elkaar vochten. Bovendien waren verschillende buurlanden bij het conflict betrokken. Oeganda en Rwanda steunden de rebellen. Angola, Namibië en Zimbabwe steunden het regeringsleger.

Op 16 januari 2001 werd Kabila vermoord. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Joseph Kabila. Joseph Kabila slaagde er samen met de Verenigde Naties in om over vrede te onderhandelen. In 2003 was het conflict officieel ten einde.

Geweld

Het einde van de oorlog betekende echter niet het einde van het geweld. Jean Pierre Mpandi was een uitgesproken tegenstander van de regering. Zijn aanhangers vormden de militie Kamwina Nsapu (zwarte mier). De gewapende groepering viel overheidsinstanties aan, waarop de Congolese president hard terugsloeg. Volgens de VN zijn de militairen onder meer betrokken bij verminkingen en verkrachtingen. Dat zouden ze in samenwerking doen met de zogenoemde Bana Mura-militie.

Die militie is opgericht met hulp van de regering om de strijd tegen Kamwina Nsapu te winnen, zegt de VN. Bana Mura zou geld en wapens ontvangen van de lokale overheid.

Ondertussen zitten de gewone burgers tussen twee vuren; ruim een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Er zijn tientallen massagraven gevonden, gevuld met slachtoffers van de strijd.

Joseph Kabila

Het Afrikaanse land verkeert ook in een politieke crisis. President Kabila weigert op te stappen, ondanks dat hij zijn maximale termijn al heeft overschreden. Kabila heeft de kieswet laten aanpassen, zodat hij langer kan regeren. Dit leidde tot bloedige protesten waarbij meer dan zestig mensen om het leven kwamen. In december 2016 bereikten de partijen, met hulp van de nationale bisschoppenconferentie, een akkoord. Hierin staat dat Kabila het land tot eind 2017 mag blijven leiden, maar dan moet er wel een nationale overgangsraad worden opgericht.

Dossier:

Congo

Laatste wijziging: 5 augustus 2019
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers