Computercriminaliteit

2017-05-14 13:35:20 CULEMBORG - Stockbeeld ter illustratie rondom ransomware, zogenoemde gijzelsoftware die bestanden op computers versleutelt en pas tegen betaling weer vrijgeeft. Tienduizenden computers over de hele wereld zijn reeds getroffen door de kwaadaardige software. ANP XTRA JEROEN JUMELET 50691833 - rear view of hacker using computers to steal data in office

Dagelijks worden duizenden websites slachtoffer van een cyberaanval. Criminelen handelen vaak vanuit het buitenland. Daardoor is de pakkans klein.

Computercriminaliteit of cybercriminaliteit is een verzamelnaam voor alle misdrijven die betrekking hebben op computers of die met behulp van computers gepleegd worden. Cybercrime is een breed begrip en gaat van het versturen van spam of virussen tot phishing en hacken.

Phishing is het ontfutselen van informatie door iemand gegevens in te laten vullen op een website die lijkt op een bekende website. Deze gegevens worden daarna vaak verkocht en gebruikt om een valse identiteit aan te nemen.
Soms wordt deze persoonlijke informatie verkregen door in een computer in te breken. Dit heet cracken, maar wordt vaak verward met het woord hacken. Een hacker is iemand die systemen kraakt om lekken in de beveiliging aan het licht te brengen.

Cybercrime wordt steeds verder ontwikkeld en de dreiging neemt toe. Burgers worden steeds kwetsbaarder voor digitaal misbruik. Doordat computercriminaliteit een internationaal fenomeen is, is de kans groter dat de misdadigers vrijuit gaan. Bovendien loopt de wetgeving per land sterk uiteen. In Nigeria bijvoorbeeld is cybercrime niet strafbaar.

De laatste jaren krijgen jonge tieners steeds vaker te maken met seksuele afpersing. Criminelen doen zich voor als een leeftijdsgenoot en vragen om seksueel getinte foto’s. Zie meer over dit onderwerp in het dossier Seksueel misbruik.

Steeds vaker wordt de term catfishing gebruikt. Een catfish is iemand die zich anders voordoet met behulp van een nepprofiel op sociale media.

Dossier:

Computercriminaliteit

Laatste wijziging: 31 januari 2018
Dossier Thema: Computers