Boerka- en hoofddoekenverbod

AMSTERDAM - Close-up van een vrouw in een burka. ANP PHOTO LEX VAN LIESHOUT AMSTERDAM - Close-up van een vrouw in een burka. ANP PHOTO LEX VAN LIESHOUT

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat een boerkaverbod niet in strijd is met het recht op privacy, de gewetens- en godsdienstvrijheid of het verbod op discriminatie.

Vrouwen die toch een boerka dragen in het openbaar riskeren een boete. Het al dan niet verbieden is al enige tijd onderwerp van discussie in diverse Europese landen. Frankrijk is het eerste land die de boerka verbiedt. Ook het Belgische parlement heeft een wetsvoorstel voor een verbod goedgekeurd. In de Deense en Italiaanse politiek wordt over een verbod gedebatteerd. In Nederland heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel van de Partij voor de Vrijheid (PVV) om het dragen van een boerka in het openbaar te verbieden, verworpen.

Een boerka is een islamitisch gewaad dat het lichaam van een vrouw helemaal bedekt. De Partij voor de Vrijheid vindt dat het dragen van een boerka niet bijdraagt aan de integratie van islamitische vrouwen in de Nederlandse samenleving en dat het dragen ervan strijdig is met de kernwaarden van de Westerse cultuur. Andere tegenstanders benadrukken vooral het veiligheidsaspect: gehuld in een boerka is iemands identiteit niet vast te stellen. De draagsters ervan beroepen zich op het beginsel van de godsdienstvrijheid.

Dossier:

Boerka- en hoofddoekenverbod

Laatste wijziging: 17 januari 2017
Dossier Thema: Religie

Gerelateerde dossiers