Blinden en slechtzienden

NIEUWEGEIN - De blinde Suzanne van den Bercken met haar blindengeleidehond Delphy wacht op de tram. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK HOUTEN - Blinde en slechtziende mensen kunnen vanaf donderdag naar de De ZieZo-beurs in Houten, een evenement voor mensen met een visuele handicap. De beurs staat dit jaar in het teken van wonen. Zo kunnen bezoekers onder meer informatie krijgen over aanpassingen en hulpmiddelen voor in en om het huis. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Er leven wereldwijd 285 miljoen visueel gehandicapten. Van deze mensen zijn er 246 miljoen slechtziend en 39 miljoen blind. Volgens de WHO is 80% van deze mensen te genezen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ben je blind als je niet meer dan 5% ziet of je gezichtsveld is beperkt tot 10 graden of minder. Je bent slechtziend wanneer je minder dan 30% ziet, of wanneer je gezichtsveld is beperkt tot minder dan 20 graden.

De meest voorkomende oorzaken van blind- en slechtziendheid in het Westen zijn glaucoom (verhoogde oogdruk), macula degeneratie (degeneratie van de gele vlek), suikerziekte die het netvlies aantast en staar. Bij sommige van deze aandoeningen kan er nog operatief ingegrepen worden wanneer het probleem tijdig ontdekt wordt. Deze aandoeningen komen hoofdzakelijk voor bij ouderen. Bij jongeren wordt blind- en slechtziendheid meestal veroorzaakt door erfelijke afwijkingen of door een letsel.

Er bestaan nog andere vormen van blindheid. Doofblinden zijn zowel auditief als visueel gehandicapt. In de meeste gevallen is de doofblinde niet zowel volledig doof als blind. Vaak is het een combinatie van slechtziendheid/blindheid en slechthorendheid/doofheid. Nachtblindheid is het slecht of helemaal niet kunnen zien wanneer er weinig licht is. Kleurenblindheid ten slotte is bijzondere vorm. Een kleurenblinde ziet zijn omgeving scherp, maar onderscheidt niet alle kleuren. De meest voorkomende vorm is rood-groen kleurenblindheid, het niet kunnen onderscheiden van rode en groene tinten.

Er bestaan in Nederland en België veel organisaties en instellingen die zich richten op hulpverlening en advies aan blinden en slechtzienden. Nederlandse visueel gehandicapten kunnen daardoor een betrekkelijk zelfstandig leven leiden.

Op 4 januari wordt jaarlijks Wereld Brailledag gehouden, op de verjaardag van Louis Braille. Hij vond in 1824 het Braille-systeem uit. Dat zijn patronen van twee rijen van drie puntjes die in papier worden gedrukt. Elk patroon staat voor een letter, cijfer of symbool. Zo kunnen blinden lezen.

Dossier:

Blinden en slechtzienden

Laatste wijziging: 17 januari 2018
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid