Bijbaantjes en vakantiewerk

NLD-20010802-WOGNUM: Vakantiewerkers plukken aardbeien bij een fruitteler in Wognum. Bij de teler werken zo'n 35 vakantiewerkers. Per dag vullen de vakantiekrachten tussen de drie en vierhonderd kistjes aardbeien. Een kistje aardbeien weegt 3 kilo. Elk jaar voert de Arbeidsinspectie controles uit om te kijken of de vakantiewerkers wel op een veilge manier hun werk kunnen doen. ANP FOTO/HANS STEINMEIER GOIRLE - Scholieren en studenten plukken dinsdag aardbeien op een veld in Goirle, zij doen dit 4 uur per dag. Vakantiewerk wordt onder jongeren steeds populairder. Deze zomer gaat 72 procent van de scholieren en studenten aan de slag, terwijl vorig jaar nog ruim zes op de tien de handen uit de mouwen staken. ANP PHOTO ROBIN UTRECHT

Het is voor veel jongeren vanzelfsprekend dat ze, zodra het mag, een bijbaantje zoeken en in de zomervakantie zelfs een paar weken achter elkaar werken. Maar uit onderzoek blijkt dat werken door pubers helemaal niet zo goed is.

Als scholier of student kom je vast regelmatig geld tekort. Uitgaan, bellen, kleding, vakantie, het moet allemaal betaald worden. Is je zakgeld of beurs niet toereikend dan kan je een bijbaantje nemen of in de vakantie extra gaan werken.
Veel scholieren hebben tegenwoordig een bijbaantje. Vanaf 13 jaar mag je werken. Maar dat is dan wel aan strenge regels gebonden. Industrieel werk bijvoorbeeld, mag alleen door 17-jarigen gedaan worden. Ook hier controleert de arbeidsinspectie of de regels worden nageleefd. Jongens van 13 t/m 15 jaar hebben vaak een krantenwijk, terwijl meisje in die leeftijdscategorie het liefst babysitten. Het populairste bijbaantje voor 16- t/m 18-jarigen is werken in een winkel. Als je al een bijbaantje hebt, dan kan je vaak tijdens de schoolvakantie datzelfde werk voor meer uren en voor langere tijd gaan doen. Ook kan je via kranten, uitzendbureaus, sites, etc, op zoek gaan naar een vakantiebaan.

Ben je jonger dan 16 en thuiswonend, dan mag je onbeperkt bijverdienen. Je ouders worden dan niet gekort op je kinderbijslag. Voor 16- en 17-jarige thuiswonenden geldt een maximumbedrag dat bijverdiend mag worden. Voor de zomermaanden juni, juli en augustus geldt er wel een extra vrijstelling. Ook studenten moeten oppassen, dat zij met hun bijverdiensten niet gekort worden op hun studiefinanciering.

Dossier:

Bijbaantjes en vakantiewerk

Laatste wijziging: 16 juli 2013
Dossier Thema: Bedrijf en Beroep