Besnijdenis

Het ergste zit er op.  Nauwlettend volgt Necati Kurkeu de besnijdenis van zijn zoon. NLD-20050319-AMSTERDAM: Een jongetje wordt zaterdag besneden in een Besnijdenis Centrum in Amsterdam. Doordat het ziekenfonds de besnijdenis van jongens om religieuze redenen sinds 1 januari niet meer vergoedt, krijgen de besnijdeniscentra het steeds drukker. De ingreep onder plaatselijke verdoving kost 215 euro, tegen 800 tot meer dan 900 euro in een ziekenhuis. Het Besnijdenis Centrum in Amsterdam, met dependances in Almere en Zaandam, deed vorig jaar ruim 1500 besnijdenissen. ANP FOTO/JUAN VRIJDAG

Een jongensbesnijdenis of circumcisie is het verwijderen van de voorhuid van de penis. Dit wordt uit medische, religieuze, hygiënische, seksuele of esthetische overwegingen gedaan.

Medisch

Bij sommige mannen is zo'n ingreep nodig wanneer de voorhuid zo vernauwd of opgezwollen dat die niet meer over de eikel kan schuiven. Dit kan aangeboren zijn of veroorzaakt worden door infecties. Een besnijdenis biedt dan een oplossing.

Religieus

Er zijn verschillende religies waar jongens/mannen besneden worden, zoals bij moslims en joden. In de islam is het gebruikelijk om jongens te besnijden in navolging van de profeet Mohammed. De leeftijd waarop dit gebeurt verschilt van streek tot streek. Joden laten hun zonen op de achtste dag na de geboorte besnijden. Dit heet Briet Mila en betekent 'verbond van besnijdenis'.

Hygiënisch

Soms wordt om hygiënische redenen voor een besnijdenis gekozen. Een besneden penis produceert amper smegma (witte, reukloze talgafscheiding die na een aantal dagen vergeelt en stinkt wanneer je je niet goed wast). Ook denken de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de VN-organisatie UNAIDS dat een besneden penis de kans op besmetting met hiv verkleint.

Seksueel

De belangrijkste seksuele redenen om voor een besnijdenis te kiezen, zijn een te lange voorhuid en vroegtijdige zaadlozingen. Bij een te lange voorhuid komt de eikel niet (volledig) bloot te liggen, waardoor die niet gestimuleerd wordt. Bij een besnijdenis komt de eikel bloot te liggen en wordt hij wat minder gevoelig, waardoor men wat minder snel klaarkomt.

Estethisch

Tenslotte kan een man ook voor een besnijdenis kiezen, omdat hij dat mooier vindt.

Kritiek

De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) stelt dat artsen besnijdenissen zonder medische redenen van minderjarige jongens moeten ontmoedigen. De KNMG vindt dat deze besnijdenissen in strijd zijn met het het recht op de lichamelijke integriteit van kinderen en de vrijheid om zelf te beslissen wat er met je lichaam gebeurt.

Dossier:

Besnijdenis

Laatste wijziging: 1 juli 2014
Dossier Thema: Religie

Gerelateerde dossiers