Baarmoederhalskanker

TILBURG - Begin november is het eerste vaccin, genaamd Gardasil,ter preventie van baarmoederhalskanker beschikbaar.Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HumaanPapilloma Virus (HPV). Met de introductie van het vaccinGardasil wordt een belangrijke stap gezet in de strijd tegen kanker. Vanaf 2 november kunnen moeders hun dochters laten vaccineren en ook jonge vrouwen tot 26 jaar kunnenzich laten vaccineren. ANP PHOTO ROBERT VOS HELMOND - Een meisje wordt maandag in een sporthal in Helmond ingeent tegen baarmoederhalskanker. De GGD heeft ruim 380.000 meisjes tussen de dertien en zestien jaar in de regio Noord-Brabant opgeroepen zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Jaarlijks krijgen zeshonderd vrouwen deze ernstige ziekte. ANP PHOTO ED OUDENAARDEN

HPV staat voor humaan papillomavirus. Dat virus wordt overgebracht door seksueel contact en kan baarmoederhalskanker veroorzaken.

In Nederland krijgen jaarlijks wel 600 (jonge) vrouwen baarmoederhalskanker en overlijden er 200. Daarom worden meisjes ingeënt om er voor te zorgen dat zij beschermd zijn tegen het virus.

In 2009 deden veel 'indianenverhalen' de ronde over de veiligheid van de inenting. Het gevolg was dat slechts 60% zich liet inenten. Het vaccin beschermt niet tegen alle vormen van baarmoederhalskanker. Sommige ouders en meisjes zijn ook bang voor bijwerkingen. De overheid en artsen vinden de vaccinatie wel veilig. Vaccineren tegen baarmoederhalskanker is niet verplicht, maar volgens artsen wel aan te raden.

Jongens

Uit onderzoek blijkt dat ook mannen baat hebben bij een inenting tegen HPV. Dat virus kan bij mannen ook bepaalde vormen van keel- en anuskanker teweegbrengen.

Dossier:

Baarmoederhalskanker

Laatste wijziging: 29 mei 2015
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers