Ayaan Hirsi Ali

DEN HAAG - Ayaan Hirsi Ali gaat in beroep tegen de vaststelling van minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) dat het VVD-Tweede Kamerlid mogelijk nooit het Nederlanderschap heeft verkregen. Hirsi Ali kondigde dat aan tijdens haar persconferentie. ANP PHOTO GUIDO BENSCHOP DEN HAAG - Ayaan Hirsi Ali gaat in beroep tegen de vaststelling van minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) dat het VVD-Tweede Kamerlid mogelijk nooit het Nederlanderschap heeft verkregen. Hirsi Ali kondigde dat aan tijdens haar persconferentie. ANP PHOTO GUIDO BENSCHOP

Voor het eerst in drie jaar is politica Ayaan Hirsi Ali weer in Nederland. Ze is terug om haar nieuwe boek Nomade te promoten. Het is een verslag van de jaren sinds haar vertrek.

Ayaan Hirsi Ali werd op 13 november 1969 in Mogadishu (Somalië) geboren. Op 23-jarige leeftijd kwam zij naar Nederland. Ze studeerde politicologie in Leiden, werkte bij het wetenschappelijk bureau van de PvdA, maar stapte in 2002 over naar de VVD. In 2003 kwam ze in de Tweede Kamer. Na de moord op regisseur Theo van Gogh, met wie ze een film maakte over de positie van vrouwen in de Islam, dook ze onder. In 2006 ontstond discussie over de naturalisatie van Hirsi Ali. Ze stapte op als Kamerlid en maakte bekend voor een neoconservatieve Amerikaanse denktank te gaan werken. In 2006 zei ze in Nova: ,,Ja, ik ben economisch vluchteling. Ze zeggen altijd dat ik geluk heb gehad, maar ik ben zelf de grootste gelukszoeker." In de nasleep van de kwestie over het Nederlanderschap van Hirsi Ali viel het tweede kabinet-Balkenende.

Bron: NRC-Handelsblad, maart 2010.

Dossier:

Ayaan Hirsi Ali

Laatste wijziging: 12 oktober 2012
Dossier Thema: Nederland

Gerelateerde dossiers