Australië

Een typische weg in de deelstaat Northern Territory in Australië. Opgepast, overstekende kangoeroes!

Het Gemenebest Australië ligt in de Indische en Grote Oceaan. De hoofdstad is Canberra.

Australië is, met een oppervlakte van 7.687.808km2, het op vijf na grootste land ter wereld. In vergelijking leven er relatief weinig mensen in Australië: 23,2 miljoen.

Geschiedenis

Vroeger dacht men dat er nog een continent moest zijn ten zuiden van de evenaar. Maar dit continent had men nog niet ontdekt. Daarom gaven ze het continent de naam Terra australis incognito, of het Onbekende Zuidland. De naam Australië komt daar vandaan.

De Nederlander Willem Jansz ontdekte Australië in 1606. In 1770 werd Australië gekoloniseerd door de Britten. Ze gebruikten het jarenlang als strafkolonie voor Britse gevangenen. Toch begonnen ook steeds meer vrije burgers zich te vestigen, zeker toen bleek dat er goud in de grond zat.

In 1901 wordt Australië grotendeels onafhankelijk van het Britse rijk. Het Gemenebest Australië, bestaande uit zes staten, wordt opgericht.

Politiek

Australië is een parlementaire democratie en een constitutionele monarchie. Dat betekent dat er een koningshuis is, maar dat de macht bij de wetgevende macht ligt. In Australië is dat een democratisch gekozen parlement, bestaande uit de Senaat en het Huis van afgevaardigden. Aan het hoofd van de regering staat de minister-president. Op dit moment is dit Tony Abbott.

Aangezien Australië nog steeds onderdeel maakt van het (Britse) Gemenebest van Naties, valt het land onder het Britse koningshuis. Koningin Elizabeth II wordt in Australië vertegenwoordigd door de Gouverneur-Generaal.

Economie en milieu

De landbouw- en mijnsector is van groot belang voor de Australische economie. Het land is rijk aan grondstoffen, zoals goud, ijzer, steenkool, enz.

Australië is een van de droogste landen op aarde. De klimaatverandering zorgt voor nog meer droogte, wat bosbranden en slechte oogsten veroorzaakt.

Aboriginals

Ongeveer 50.000 jaar geleden kwamen de eerste mensen naar Australië. Zij worden aboriginals genoemd. Zij waren nomaden en jaagden. Toen de Europeanen voet aan wal zetten, werden veel aboriginals verjaagd of zelfs vermoord.
Nu zijn er nog zo’n half miljoen Aboriginals in Australië. De meesten wonen niet meer op traditionele wijze, maar in de steden.

Dossier:

Australië

Laatste wijziging: 9 mei 2018
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers