Architectuur

NLD-20030602-UTRECHT: De prins Clausbrug wordt binnenkort geopend. De brug wordt een belangrijke schakel tussen Utrecht en Leidsche Rijn en verbindt Kanaleneiland met Papendorp. In juni 2001 is de bouw gestart. Het ontwerp komt van architect Ben van Berkel. Hij groeide zelf op in Kanaleneiland en ontwierp ook de Rotterdamse Erasmusbrug. ANP FOTO/JASPER JUINEN Kantoor van de Nederlandse Gasunie in Groningen

Letterlijk overal wordt je geconfronteerd met architectuur. Huizen, kerken, scholen, de bibliotheek, een fabriek of het zwembad, vrijwel alles wat gebouwd is, is ooit door een architect ontworpen.

Door de eeuwen heen is er steeds in verschillende stijlen gebouwd. Een Griekse tempel heeft andere kenmerken dan een Franse kerk uit de Middeleeuwen. Sommige architecten hebben een hele persoonlijke stijl en maken opvallende bouwwerken. Wereldberoemd is bijvoorbeeld de Spanjaard Gaudi (1852-1926) die voornamelijk in Barcelona werkte. Van heinde en ver komen bezoekers naar Barcelona om zijn creaties te bewonderen. De kathedraal La Sagrada Familia is wel het allerberoemdst. Opvallende gebouwen dichter bij huis zijn het Groninger museum van de Italiaanse architect Mendini of het hoofdkantoor van de NMB-Bank in Amsterdam-Z.O. ontworpen door Ton Alberts. Het kantoorgebouw van de Gasunie werd onlangs door lezers van het dagblad Trouw uitgeroepen tot het mooiste gebouw van Nederland.

Dossier:

Architectuur

Laatste wijziging: 12 oktober 2012
Dossier Thema: Beeldende Kunst

Gerelateerde dossiers