AMBER Alert

GEEN CAPTION EDE - Afbeelding van de Amber Alert op een computer.  De 7-jarige Katja is nog steeds spoorloos na haar ontvoering woensdag in Ede. Dat meldde de politie donderdag. De recheche is met man en macht bezig het meisje te vinden, aldus een politiewoordvoerder. De politie verspreidde woensdag een nationaal Amber Alert na de ontvoering van het meisje. Katja werd bij de Cavaljéschool in Ede meegenomen in een grijze auto. Een vrouw nam het meisje in de auto op schoot, aldus de politie. ANP

Het AMBER Alert wordt door het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) geactiveerd, wanneer ze vrezen voor een kidnapping. Via verschillende mediatoepassingen wordt de vermissing van het kind onder de aandacht van het publiek gebracht.

Volgens de politie is het belangrijk om bij ontvoeringen snel en massaal alarm te slaan. Op die manier vergroot de kans op terugvinden.

Op 11 november 2008 werd AMBER Alert in Nederland geïntroduceerd. Sindsdien is het systeem al meer dan vijfentwintig keer gebruikt. De eerste keer was op 14 februari 2009. Toen werd de vierjarige Lorenzo Oranje uit Rotterdam gezocht. Het kind was na een uur weer terecht.

Het AMBER Alert werd vernoemd naar het Amerikaanse meisje Amber Hagerman dat in 1996 werd ontvoerd en vermoord. AMBER werd nadien ook de afkorting voor America's Missing: Broadcast Emergency Response. Sinds de invoering in de USA zijn al honderden kinderen teruggevonden. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie is voor een geslaagde AMBER Alert snelheid van groot belang. Van alle kinderen die door vreemden ontvoerd en vermoord worden, wordt 75% binnen 3 uur vermoord. Miljoenen extra ogen die de kinderen helpen zoeken, vergroot dus de kans op een goede afloop.

Dossier:

AMBER Alert

Laatste wijziging: 14 november 2018
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers