Afsluitdijk

NLD-20040113-AFSLUITDIJK: Lorentz Spuisluizen bij Kornwerderzand. ANPFOTO KOEN SUYK AFSLUITDIJK - Kroonprins Willem-Alexander (tweede van links) geeft aanwijzingen bij het maken van een groepsfoto met nazaten van ir. C.L. Lely. De prins had een ontmoeting met de familieleden bij het standbeeld van de ontwerper van de Afsluitdijk. Donderdag woont de Prins van Oranje de viering van 75 jaar Afsluitdijk bij. Eigenlijk is het op 28 mei precies 75 jaar geleden dat het laatste gat in de dijk werd gedicht maar dan is het Tweede Pinksterdag. Daarom is de viering naar vandaag. ANP PHOTO ROYAL IMAGES MARCEL ANTONISSE

Meer dan 85 jaar geleden werd de Afsluitdijk gebouwd. Nu zijn ze bezig met een aantal plannen, waaronder het opwekken van duurzame energie en een vismigratierivier.

De Afsluitdijk is van grote economische betekenis voor bedrijven in zowel Noord-Holland als Friesland. De aanleg was een verstandige beslissing, ondanks de nadelen voor natuur en landschap. De welvaart is er door toegenomen.

Geschiedenis

Ingenieur Cornelis Lely ontwierp in 1891 het eerste plan voor de afsluiting van de Zuiderzee. De overstromingen van 1916 maakten de geesten rijp voor het megaproject. In 1927 werd begonnen met de aanleg. Op 28 mei 1932 werd het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht. Het water van de Zuiderzee veranderde van zout naar zoet en de zee heet sindsdien het IJsselmeer.

Naar schatting 10.000 arbeiders, afkomstig uit het hele land, hebben aan de dijk gewerkt. Het was hard werk in een harde tijd. Veel arbeiders sliepen in barakken nabij het werk. Maar in de toenmalige crisistijd konden zij tenminste nog een boterham verdienen.

Toekomst

Er zijn grootse plannen voor de Afsluitdijk. Naast versteviging van de dijk, zijn twee belangrijke projecten:
- een vismigratierivier
Het afsluiten van de dijk had grote ecologische gevolgen, doordat zoet en zout water compleet van elkaar werden gescheiden. Daarom wordt nu een vismigratierivier gebouwd, een kilometerslange rivier waar zout water langzaam zoet wordt. Zo kunnen vissen weer van de Noordzee naar het IJsselmeer zwemmen.
- het opwekken van duurzame energie
Bij de Afsluitdijk staat de eerste 'blauwe energiecentrale', waar zoet en zout water wordt gemengd. Door de druk die ontstaat, kan elektriciteit worden opgewekt.

Dossier:

Afsluitdijk

Laatste wijziging: 11 juli 2018
Dossier Thema: Nederland